top of page
IMG_0355_edited_edited.jpg

Jak to celé začalo

V 19. století pěstovaly velké farmy v oblasti Hainaut ječmen a chmel, aby mohly vařit sezónní piva pro své pracovníky. V Silly, malé vesnici asi 40 kilometrů jihozápadně od Bruselu, založil Marcelin Hypolite Mynbrughen v roce 1850 svůj vlastní pivovar, původně pojmenovaný Cense de la Tour. 

 

Marcelin vyráběl slad z vlastní úrody ječmene, aby mohl každou zimu vařit pivo. Toto konkrétní pivo, Saison Silly, bylo přes léto podáváno sezónním pracovníkům zaměstnaným na farmě. V roce 1900 Marcelinův vnuk Adelin vyhrál stříbrnou medaili na světové výstavě v Paříži. Ke konci první světové války v roce 1918 uzřelo světlo světa pivo Scotch de Silly. Skotští vojáci kteří se pohybovali v okolí města Silly dostali chuť na svůj klasický Scotch Ale. Vyhledali pivovar, a vyžádali si ať je jim toto pivo uvařeno. S pomoci skotského vojáka Jacka Paynea, který byl doma ve Skotsku pivovarníkem, se povedlo uvařit první várku piva Scotch de Silly, kterého receptúra zůstala nezemněna dodnes.

FullSizeRender.jpg

V roce 1947 se pivovarnictví stalo důležitějším než obdělávání polí. V té době Brasserie de Silly vyráběla pouze svrchně kvašená piva jako Grisette, Saison Silly a Scotch. V roce 1950 bylo poprvé zavedeno pivo Pils, tedy spodně kvašené pivo. Pivovar převzala v roce 1975 Brasserie Tennstedt Decroes ze města Edingen. V tomto roce byl také představeno tmavé, svrchně kvašené pivo, Double Enghien. Nyní existují tři piva s označením Enghien: Enghien Blonde, Enghien Brune a vánoční pivo Enghien Noël. Blanche de Silly a La Divine byly uvedeny na trh v roce 1990, v roce 2004 se k nim přidal Pink Killer, ovocné světlé pivo vyrobené z grapefruitové šťávy.

FullSizeRender.jpg

V posledních letech se pivovar zaměřuje na výzkum a vývoj. To vedlo k vytvoření dalších tří nových piv:

 

  • Abbaye de Forest, uznávané opatské pivo

  • Silly Pils BIO, jediné ekologicky vyrobené pivo ve Valonsku

  • Green Killer IPA, pivo s velmi výraznou chmelovou hořkostí

Brasserie de Silly v moderní době

Brasserie de Silly NV je stále v rodinném vlastnictví a nyní je v rukou šesté generace stejné rodiny. Společnost řídí bratranci Lionel a Bertrand Van der Haegenovi. Bertrand je zodpovědný za výrobu piva a Lionel se stará o jeho prodej. Jejich rodiče, bratři Jean-Paul a Didier Van der Haegenovi jsou stále aktivními členy představenstva. Brasserie de Silly zaznamenala stálý růst díky exportním prodejům a kvalitní image. Výroba v roce 2008 byla 1 000 000 litrů, ale v roce 2018 již z našich nádrží vyteklo 2 500 000 litrů. Belgická piva vyráběná tradičním způsobem jsou stále oblíbenější po celém světě.

Pro více informaci o pivovaru Silly se můžete dočíst zde.

Toto vše a více si budete moci vychutnat v naší připravované pivárně v srdci pražských vinohrad.

bottom of page